Chianti to wyjątkowe wino z Włoch, zrodzone ze szczepu Sangiovese, który swój unikatowy charakter zawdzięcza lokalnej glebie. Wino to, produkowane jest wyłącznie w Toskanii, w optymalnym klimacie, który charakteryzuje się ciepłymi dnami i chłodnymi nocami. Wyczujesz w nim aromat suszonych czerwonych owoców oraz torfu. Idealnie sprawdza się jako prezent - nawet dla wymagającego podniebienia.
UWAGA PRODUKTY ALKOHOLOWE DOSTĘPNE SĄ TYLKO POPRZEZ ODBIÓR W SKLEPIE !!!
Wytrawne białe wino musujące. Dobrze zbalansowane, pełne energii. Ujmujące kwiatowe aromaty z wyraźnym głogiem, soczystymi owocami cytrusowymi i zielonym jabłkiem. Przede wszystkim idealny aperitif a także polecany do sałatek, owoców morza, przekąsek, drobiu czy ryby. Kwasowość 5,2g/l, cukier resztkowy 11,5g/l. Kompozycja: Garganega, Pinot Grigio/ Chardonnay.
Wytrawne wino o jasnożółtej barwie dobrze skoncentrowane z aromatem owoców gruszki, ananasa oraz owoców cytrusowych. Najlepiej komponuje się z rybami i owocami morza. Szczep: 100% Chardonnay.
Wytrawne czerwone wino z Central Valley. Wino dojrzewało z francuskim i amerykańskim dębem w kadziach ze stali nierdzewnej. Bardzo intensywne aromaty czarnych i czerwonych owoców z typową śliwką i maliną oraz lekkim tchnieniem wanilii i karmelu. Przyjemnie zaznaczone taniny. Zakończenie długie, świeże i trwałe. Wino idealnie pasuje do makaronów czy mięsa. Kwasowość 4,76 g/l, cukier resztkowy 3,44 g/l. Kompozycja: 85% Cabernet Sauvignon i 15% inne odmiany.
Valpolicella to obszar winiarski należący do włoskiej Werony, który posiada klasyfikację C - gwarancję najwyższej jakości produkowanych tam win. Aristocratico Valpolicella Ripasso to idealne wino na romantyczne spotkanie. Jest wytwarzane z winogron uprawianych na wapienno-gliniastych glebach wzgórz na wysokości 150 m n.p.m. Intensywny bukiet dojrzałych owoców, zwłaszcza wiśni oraz moreli. Dzięki naturalnym metodom produkcji wino zawiera mniej substancji chemicznych. Piękny rubinowy kolor zawdzięcza długiemu procesowi leżakowania w dębowych beczkach.
Varvaglione V2 Primitivo del Salento to czerwone, włoskie Primitivo pełne naturalnej słodyczy i słońca. Kolor wina jest pięknie głęboko rubinowy. W nosie to półwytrawne wino urzeka aromatami dojrzałej śliwki, wanilii i odrobiną nut przypraw korzennych. Na podniebieniu wino jest miękkie, gładkie, owocowe z wyczuwalnymi smakami wiśni, czereśni, malin i kakao, cechy bardzo charakterystyczne dla wina Primitivo. Naturalna słodycz przypomina konfitury i powidła. Wino jest ciepłe, łagodne, bez wyraźnej kwasowości czy tanin. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie wyrazistych mięs czy pasztetów, bądź też pite solo - odmiana primitivo daje bardzo przyjemne, miękkie wina.
Jeśli mówimy o winie musującym z Włoch, to prawie na pewno mówimy o Prosecco. To wino jest lekkie, świetne na toasty, aperitify lub po prostu do sączenia w upalny dzień. Kwiatowy aromat współgra dobrze z owocowym smakiem. W towarzystwie dań rybnych i lekkich, białych mięs poradzi sobie doskonale.
Typowy dla win z Argentyny szczep Malbec w wersji Reserva (dojrzewanie w beczkach dębowych). Charakteryzuje się kolorem ciemnej czerwieni z delikatnymi fioletowymi refleksami. W nosie intensywny aromat dojrzałych owoców - śliwki, jagody i truskawki. W tle lekko wybija się cynamon. Finisz jest miękki i przyjemny, z zaokrąglonymi taninami.
Wytrawne czerwone wino. Intensywne, korzenne, słodkie aromaty z nutami czerwonych owoców oraz kwiatów typu fiołek. W ustach delikatne, aksamitne, świeże, dobrze zbalansowane. Wino z winnic położonych 1 050 m npm z regionu Lujan de Cuyo, gdzie stosuje się wyłącznie uprawy nienaruszające równowagi ekologicznej. Kwasowość 5,4 g/l, cukier resztkowy 1,8 g/l).
Caliterra Sauvignon Blanc zaskakuje intensywnością i finezją. To wino ma swój własny styl pełen mineralnych nut i świeżej kwasowości. W kieliszku jasne, zielonożółte, bardzo eleganckie. W nosie jako pierwsze pojawiają się nuty cytrusowe i ziołowe. Swoją aromatyczną złożoność rozwija nutami owoców tropikalnych, takich jak mango i marakuja, a następnie ukazuje nuty kwiatowe. Podniebienie jest zrównoważone i mineralne, z odważną kwasowością, która wzmacnia smaki w ustach. Jest trwałe i żywotne. Doskonałe do grillowanego tuńczyka.
Francuski winiarz, autor tego trunku, jest prawdziwym artystą i miłośnikiem malarstwa. W winie odnalazł kawałek siebie i ujście dla artystycznego talentu. Używając wszystkich swoich zmysłów wybiera i łączy ze sobą winogrona, z których powstają unikatowe wina, nazywane Beaux Arts. To wyśmienite powstało z klasycznego szczepu Chardonnay, chluby białych win. Ma bezpieczny smak, dlatego zasmakuje nawet początkującym smakoszom wina, najlepiej w gronie przyjaciół.
Wino o jasno złotym kolorze, pełne aromatów marakui, melona i grejpfruta. Intensywnie owocowa paleta nasycona cytrusami, tropikalnymi owocami i zmiażdżonymi ziołami. W ustach sprężyste, świeże, rześkie z wyraźnym akcentem mineralnym.
Czerwone wino włoskie wyprodukowane w winnicy założonej przez Luciano Contri w 1959 roku. Wino charakteryzuje się intensywnym złożonym bukietem aromatycznych dojrzałych owoców, takich jak śliwki, połączonych z nutami przypraw, ziół i gorzkiej czekolady. Na podniebieniu tego wina z regionu Puglia wyczuwamy oprócz intensywnych owoców, niską kwasowość i harmonijne taniny, dające lekko gorzki, długo utrzymujący się smak. Wino uzyskało srebrny medal na Berlin Wine Trophy w 2013 roku.