Wytrawne, białe, koszerne wino. Wino pochodzące z winorośli uprawianych na wzgórzach Judei, gdzie dociera świeża bryza znad Morza Śródziemnego. Wysublimowane aromaty z wyraźną guawą, gruszką, białą brzoskwinią. W smaku delikatne, pozostawiające długi finisz. Znakomicie pasuje do drobiu, sałatek, serów. Szczep: 100% Chardonnay.
UWAGA PRODUKTY ALKOHOLOWE DOSTĘPNE SĄ TYLKO POPRZEZ ODBIÓR W SKLEPIE !!!
Porządne Chardonnay, którego bogata struktura urzeka dzięki podbijającej całość kwasowości. Przez pierwsze 10 miesięcy dojrzewa w stalowych kadziach, kolejne 10 we francuskich beczkach dębowych. Jasna, zielonożółta barwa, a w kieliszku aromat owoców tropikalnych, przyozdobionych cytrusami i wanilią. Bardzo ciekawe wino z Chile. International Wine Cellar przyznał rocznikowi 2011 87 punktów!
Sileni Cellar Selection Pinot Gris to delikatne, lekkie, rześkie białe wino z Nowej Zelandii. To wytrawne, białe wino jest soczyste, orzeźwiające w nosie, pełne aromatów gruszek i moreli. Na podniebieniu ten Pinot Gris jest miękki, z orzeźwiającą cytrusową kwasowością oraz lekko słodkimi akcentami owoców pestkowych. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie lekko przyprawionej kuchni azjatyckiej oraz białych mięs.
Wytrawne czerwone wino ze szczepu Negroamaro. Wino sześć miesięcy dojrzewało we francuskiej barrique oraz dodatkowo 3 miesiące w butelce. Intensywna rubinowa barwa. Wyraźne aromaty dojrzałych owoców, papryki, dymu tytoniowego, orzechów włoskich z delikatnie zaznaczonymi nutami eterycznymi. W smaku aksamitne, pełne, zbalansowane. Polecane do czerwonego mięsa, pieczeni, dziczyzny, serów. Kwasowość- 6% / cukier resztkowy 11 g/l.
Czerwone wino włoskie wyprodukowane w winnicy założonej przez Luciano Contri w 1959 roku. Wino charakteryzuje się intensywnym złożonym bukietem aromatycznych dojrzałych owoców, takich jak śliwki, połączonych z nutami przypraw, ziół i gorzkiej czekolady. Na podniebieniu tego wina z regionu Puglia wyczuwamy oprócz intensywnych owoców, niską kwasowość i harmonijne taniny, dające lekko gorzki, długo utrzymujący się smak. Wino uzyskało srebrny medal na Berlin Wine Trophy w 2013 roku.
Delikatne musujące wino wytrawne z apelacji Conegliano Valdobbiadene położonej w północnej części Włoch, w regionie Veneto. Powstaje ze szczepu Glera, który odpowiada za charakter Prosecco. Pełne nut jabłek i gruszek, z odrobiną brzoskwiń i kwiatów. Na podniebieniu delikatnie muskające bąbelki doskonale uzupełniają krągłą strukturę i odświeżającą, elegancką kwasowość. Doskonały balans wina sprawia, że wino to jest doskonałym wyborem zarówno do niezobowiązujących degustacji podczas spotkań z przyjaciółmi, jak i do lekkich posiłków.
Wytrawne wino o jasnożółtej barwie dobrze skoncentrowane z aromatem owoców gruszki, ananasa oraz owoców cytrusowych. Najlepiej komponuje się z rybami i owocami morza. Szczep: 100% Chardonnay.
Wytrawne białe wino ze szczepu Sauvignon Blanc z regionu East Coast. Wyróżnia się wybuchającym aromatem dojrzałej marakui, limonki z charakterystycznymi nutami egzotycznych ziół. Aromat agrestu i świeżej trawy. W smaku wyjątkową świeże i delikatne z intensywnym i długim zakończeniem. Polecane jako aperitif oraz do owoców morza, sałat, białych mięs i grillowanych ryb.
Valpolicella to obszar winiarski należący do włoskiej Werony, który posiada klasyfikację C - gwarancję najwyższej jakości produkowanych tam win. Aristocratico Valpolicella Ripasso to idealne wino na romantyczne spotkanie. Jest wytwarzane z winogron uprawianych na wapienno-gliniastych glebach wzgórz na wysokości 150 m n.p.m. Intensywny bukiet dojrzałych owoców, zwłaszcza wiśni oraz moreli. Dzięki naturalnym metodom produkcji wino zawiera mniej substancji chemicznych. Piękny rubinowy kolor zawdzięcza długiemu procesowi leżakowania w dębowych beczkach.
Białe wytrawne wino ze szczepu Sauvignon Blanc. Owoce do produkcji tego wina pochodzą z winnic rozmieszczonych w regionie Marlborough. Żywe Sauvignon Blanc wybucha owocową sałatką z dojrzałym agrestem, passiflorą, świeżą limonką i egzotycznymi aromatami ziół. Wzbudza ciekawość w ustach, intensywne i pełne, dające odświeżającą, czystą kwasowość. Polecane do białego mięsa, ryb i sałatek z łososiem, pomidorem, fasolą i ziemniakami.
Jeśli mówimy o winie musującym z Włoch, to prawie na pewno mówimy o Prosecco. To wino jest lekkie, świetne na toasty, aperitify lub po prostu do sączenia w upalny dzień. Kwiatowy aromat współgra dobrze z owocowym smakiem. W towarzystwie dań rybnych i lekkich, białych mięs poradzi sobie doskonale.
Wino szczepu Primitivo, które powstało z ręcznie zbieranych winogron, poddanych następnie tradycyjnemu sposobowi winifikacji przez 2 tygodnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, a wszystko po to by zwiększyć intensywność aromatu i uzyskać miękkie taniny. Dzięki temu to włoskie wino Primitivo ma intensywny oraz złożony bukiet, z wyczuwalnymi aromatami dojrzałych owoców śliwki i wiśni, połączonych z nutami przypraw. W smaku wyczuwamy bogactwo dojrzałych owoców, co w połączeniu z niską kwasowością daje włoskie wino czerwone, które przeniesie nas do słonecznej Puglii i przywita armatami pełnych dojrzałych czerwonych owoców połączonych z niską kwasowością.