Jeśli mówimy o winie musującym z Włoch, to prawie na pewno mówimy o Prosecco. To wino jest lekkie, świetne na toasty, aperitify lub po prostu do sączenia w upalny dzień. Kwiatowy aromat współgra dobrze z owocowym smakiem. W towarzystwie dań rybnych i lekkich, białych mięs poradzi sobie doskonale.
Malbec jest typowym szczepem dla czerwonych win argentyńskich, zwłaszcza tych pochodzących z regionu Mendoza. Ciemnofioletowa barwa z granatowymi refleksami. Aromat intensywny i elegancki, z nutami przydymionymi, z wyczuwalną wanilią w końcówce.
Wytrawne czerwone wino z regionu Chianti D.O.C.G. (Toskania). Wino o rubinowej barwie z etykietą przedstawiającą XIV wiecznego polityka i historyka Francesco Guicciardini. Intensywny i trwały bukiet. W smaku wytrawne, dobrze ułożone, przyjemne. Polecane do większości potraw. Kompozycja: 90% Sangiovese, 10% inne.
Delikatne musujące wino wytrawne z apelacji Conegliano Valdobbiadene położonej w północnej części Włoch, w regionie Veneto. Powstaje ze szczepu Glera, który odpowiada za charakter Prosecco. Pełne nut jabłek i gruszek, z odrobiną brzoskwiń i kwiatów. Na podniebieniu delikatnie muskające bąbelki doskonale uzupełniają krągłą strukturę i odświeżającą, elegancką kwasowość. Doskonały balans wina sprawia, że wino to jest doskonałym wyborem zarówno do niezobowiązujących degustacji podczas spotkań z przyjaciółmi, jak i do lekkich posiłków.
Wytrawne białe wino ze szczepu Pinot Grigio. Delikatne owocowe wino z Wenecji o pięknej żółto-słomkowej barwie. Świetnie zachowana równowaga między kwasowością a słodyczą. Wytrawne o eleganckim, kwiatowym bukiecie. Rekomendowane jako aperitif, do zup, ryb, owoców morza i białego mięsa.
Porządne Chardonnay, którego bogata struktura urzeka dzięki podbijającej całość kwasowości. Przez pierwsze 10 miesięcy dojrzewa w stalowych kadziach, kolejne 10 we francuskich beczkach dębowych. Jasna, zielonożółta barwa, a w kieliszku aromat owoców tropikalnych, przyozdobionych cytrusami i wanilią. Bardzo ciekawe wino z Chile. International Wine Cellar przyznał rocznikowi 2011 87 punktów!
Luzon Collecion Blanco to białe wino wytrawne z regionu Jumilla, z Hiszpanii. Barwa wina jest jasna, słomkowożółta, z zielonkawymi obrzeżami. W nosie dominują aromaty kwiatów, owoców tropikalnych i ziół. Na podniebieniu to hiszpańskie wino jest świeże, pełne bogatych smaków owocowych, z przewagą owoców tropikalnych. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie delikatnych ryb, owoców morza i drobiu.
Prosecco D.O.C Treviso Brut to świetne wino musujące wyprodukowane tradycyjną metoda charmat. W nosie wyczuwalne są nuty kwiatowo-owocowe, od razu poruszając nasze zmysły. Wino charakteryzuje się doskonałym podniebieniem z licznymi, drobnymi bąbelkami oraz równowagą pomiędzy słodyczą i łagodnością a dobrą, orzeźwiającą kwasowością. To włoskie wino zdobył brązowy medal na International Wine&Spirit Competition.
Wytrawne czerwone wino ze szczepu Negroamaro. Wino sześć miesięcy dojrzewało we francuskiej barrique oraz dodatkowo 3 miesiące w butelce. Intensywna rubinowa barwa. Wyraźne aromaty dojrzałych owoców, papryki, dymu tytoniowego, orzechów włoskich z delikatnie zaznaczonymi nutami eterycznymi. W smaku aksamitne, pełne, zbalansowane. Polecane do czerwonego mięsa, pieczeni, dziczyzny, serów. Kwasowość- 6% / cukier resztkowy 11 g/l.
Wytrawne czerwone wino z Central Valley. Wino dojrzewało z francuskim i amerykańskim dębem w kadziach ze stali nierdzewnej. Bardzo intensywne aromaty czarnych i czerwonych owoców z typową śliwką i maliną oraz lekkim tchnieniem wanilii i karmelu. Przyjemnie zaznaczone taniny. Zakończenie długie, świeże i trwałe. Wino idealnie pasuje do makaronów czy mięsa. Kwasowość 4,76 g/l, cukier resztkowy 3,44 g/l. Kompozycja: 85% Cabernet Sauvignon i 15% inne odmiany.